Стопкадър Нова нюзЖурналист обясни защо влизането ни в еврозоната ще се

...
Стопкадър Нова нюзЖурналист обясни защо влизането ни в еврозоната ще се
Коментари Харесай

Журналист: Няма как България да влезе в еврозоната през 2025 година

Стопкадър Нова нюз

Журналист обясни за какво влизането ни в еврозоната ще се отсрочи.

Валутният ръб ще бъде анулиран, когато станем част от еврозоната. Неизпълнимо е това да се случи от 2025 година. През 2026 година ще излезе идващият постоянен отчет. Ако той е позитивен, ще влезем през 2027 година Това сподели за „ РеВизия ” по Нова нюз финансовият публицист Стефан Антонов от Българска телеграфна агенция.

„ След присъединението ни парите, които комерсиалните банки държат като минимални наложителни запаси, ще се освободят на 90%. Няма да има времеви прозорец, в който да нямаме лев и ръб и да работи новият закон на Българска народна банка. Когато валутният ръб падне и левът спре да съществува, Българска народна банка ще може да рефинансира комерсиалните банки, ще им оказва ликвидна поддръжка, в случай че изпитват усложнения. От 27 години тези интервенции не са вършени ”, разясни специалистът.

Антонов посочи, че се либерализира режимът за ръководство на валутните запаси, които ще бъдат доста по-малки. „ Разширява се кръгът на валутите за вложение. Ще имаме право на лична парична политика в границите на системата от централни банки. За да имаме ценова непоклатимост, инфлацията би трябвало да е не по-висока от 1,5% от страните с най-ниска инфлация в еврозоната ”, разяснява той.

Антонов е песимистичен, че от NEXO могат да заведат дело против България. „ Крайните притежатели на компаниите от групата са българи. Може да се стигне до извод, че Международният център за споразумяване на капиталови разногласия към Световната банка няма пълномощия да води такива каузи. Основателността на разногласието също е съмнителна - в действителност ли са претърпели вреди за милиони ”, попита специалистът.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР